Limburgs Energie Fonds financiert uitbreiding en verhuizing van ERPlastics
ERPlastics realiseert een tweede en derde productielijn op haar nieuwe locatie in Weert voor de productie van rijplaten en transportpallets uit afvalplastics.
ERPlastics is in 2017 gestart met de productie van rijplaten van gerecycled plastic op haar locatie in Sittard. De afvalplastics die ERPlastics gebruikt, worden nu verbrand. Door deze afvalplastics op innovatieve wijze te verwerken tot eindproducten, draagt ERPlastics bij aan het oplossen van het plastic afvalprobleem. Daarnaast hebben de rijplaten gunstige eigenschappen; ze zijn flexibel en licht. De bestaande productielijn kent een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van circa 5.000 ton plastic input materiaal.
Na een succesvolle opstart van de fabriek in Sittard, is het nu tijd om fors uit te breiden. ERPlastics gaat daarom verhuizen naar een nieuwe locatie in Weert, waar het zal uitbreiden met een extra productielijn voor rijplaten. Daarnaast zal ERPlastics een grote productielijn voor de productie van transportpallets realiseren. De twee nieuwe productielijnen kennen een totale jaarlijkse additionele verwerkingscapaciteit van circa 18.500 ton plastic input materiaal. LEF financiert de verhuizing en de uitbreiding van de productiecapaciteit.
Dhr. Ali Güven, oprichter, aandeelhouder en algemeen directeur van ERPlastics: ‘‘In de eerste fase van de ontwikkeling van ERPlastics hebben we ons in de Sittard pilot-locatie vooral gericht op het verder vervolmaken en commercialiseren van ons gepatenteerde productieproces om van mixed plastic waste direct bruikbare producten te maken. Dankzij de financiering van het Limburgs Energie Fonds kunnen we onze productiecapaciteit in de nieuwe fabriek in Weert gaan verviervoudigen en naast rijplaten ook nieuwe producten, gemaakt van mixed plastic waste, op de markt brengen. Het due diligence proces dat we moesten doorlopen was weliswaar intensief, maar het LEF ging verder waar normale banken makkelijk zouden afhaken. Door constructief mee te denken over (financierings)oplossingen die voor ons zouden kunnen werken heeft het LEF ons geholpen om deze belangrijke stap te zetten. We zijn erg blij dat het Limburgs Energie Fonds ons daarbij het benodigde vertrouwen heeft geschonken.’’
Jan-Willem König van het Limburgs Energie Fonds: ‘‘ERPlastics laat zien dat zij moeilijk verwerkbare afvalplastics kunnen verwerken tot hoogwaardige eindproducten zoals pallets en rijplaten én dat zij succesvol zijn in het internationaal vermarkten van deze producten. Hierdoor is ERPlastics een inspirerend voorbeeld voor vele andere ondernemers die circulaire projecten ontwikkelen. Vanuit LEF zijn wij verheugd een bijdrage te kunnen leveren in het verminderen van de plastic afvalberg door te investeren in ERPlastics.’’
Het project wordt gerealiseerd met behulp van financiering van het Limburgs Energie Fonds en de Rabobank. Naar verwachting worden alle installaties medio 2021 in bedrijf genomen.
Wat is het Limburgs Energie Fonds?
Het Limburgs Energie Fonds (LEF) is opgericht door de Provincie Limburg en wordt beheerd door Polestar Capital. Het fonds zorgt voor realisatie van kansrijke Limburgse projecten in de circulaire economie, energiebesparing, duurzame energieopwekking of asbestsanering. Het LEF verstrekt het project hiervoor een deel van de financiering in de vorm van risicokapitaal of een (achtergestelde) lening. Omdat het LEF geen subsidie verstrekt, is het een revolverend fonds: hiermee kunnen meer duurzame projecten worden gerealiseerd. Dit fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, de Europese Investeringsbank en het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).