Energiebesparing door dakisolatie en LED verlichting
Met LEF heeft Sporthal Strijthagen fors largere energierekening
Stichting Sporthal Strijhagen in Landgraaf heeft haar energieverbruik sterk kunnen verminderen. Door een lening van het Limburgs Energie Fonds (LEF) was het mogelijk om tegelijk energiezuinige LED verlichting te instaleren en het dak beter te isoleren dan vereist. Het verbruik van zowel elektriciteit als gas daalt hiermee naar verwachting met meer dan 30%, zodat de investering ruimschoots wordt terugverdiend door de fors lagere energierekening.
Meer comfort met minder energie
De sport- en evenementenhal op sportcomplex Strijthagen wordt al sinds 1991 continu gebruikt door lokale verengingen, sportclubs en scholen. Een aparte stichting – bestiert door gedreven vrijwilligers – verzorgt het beheer en onderhoud van de hal. Hiermee is het een mooi voorbeeld van een project vóór en dóór de regio. Om ook in de toekomst deze belangrijke functie goed te blijven vervullen, is de stichting voortvarend te werk gegaan en is de hal de afgelopen zomer op meerdere vlakken gerenoveerd en verbeterd.
Om te beginnen is het dak vervangen en direct geïsoleerd. Hoewel niet verplicht, is dakisolatie een investering die zeker loont: stookkosten schieten omlaag en de tempratuur in de sporthal is gelijkmatiger verdeelt, wat voor de gebruiker fijner aanvoelt. Daarna zijn de TL buizen vervangen door LED verlichting. LED is bijna de helft energiezuiniger, gaat ruim 2 keer zo lang mee en is bovendien dimbaar, zodat de verlichting kan worden aangepast aan de wensen van de gebruiker. Het betreft hier ook een primeur in Limburg, want Stichting Sporthal Strijthagen is pas de tweede sporthal in Nederland die LED verlichting toepast. Als laatste heeft ook de vloer een facelift gekregen, zodat de hele hal en weer keurig uitziet. Overall zorgen de dakisolatie en LED verlichting er dus voor dat er minder energie wordt verbruikt terwijl de gebruikservaring comfortabeler is.
Terugverdienen door te besparen
Ron Pauwels was vanuit de stichting nauw betrokken bij de renovatie en is erg tevreden met het resultaat: “Natuurlijk moet je voor dit soort energiezuinige maatregelen meer investeren. Maar op afzienbare termijn is dit al terugverdiend doordat we direct minder hoeven uit te geven aan energie. En onze energierekening blijft ook na het terugverdienen nog jaren lager dan anders. Kortom: besparen loont! Het is dan ook heel fijn om te ervaren dat het Limburgs Energie Fonds dit ook snapt en ons hiervoor een lening wilde verstrekken.”
Het LEF is inderdaad erg geïnteresseerd in projecten die energie besparen: “De duurzaamste energie is nog altijd die energie die je niet meer hoeft te gebruiken. Zoals sporthal Strijthagen illustreert, betekent dit ook niet dat je hoeft in te boeten op comfort, integendeel: energiezuinige technologie is juist gericht op de gebruiker van nu.” aldus Wouter van Westenbrugge, investment manager bij het LEF. “Het is goed om te zien dat Stichting Sporthal Strijthagen deze slimme keuze al heeft gemaakt en het LEF is hen hierbij dan ook graag van dienst.”
Wat biedt Sporthal Strijthagen?
De multifunctionele sport- en evenementenhal is toegankelijk voor maximaal 1300 bezoekers. Uiteraard kan er op alle mogelijke manieren gesport worden, maar er kunnen ook zowel kleine als grote evenementen plaatsvinden. Verenigingen zijn doordeweeks actief met badminton, handbal, volleybal, zaalvoetbal en gymnastieklessen van scholen. Een greep uit de activiteiten die de afgelopen jaren in de sporthal hebben plaatsgevonden: Snuffelmarkten, carnavalszittingen met in oktober Hoaf um Hoaf, nachtconcerten met Pinkpop, vrijwilligersavonden van Landgraaf met meer dan 600 bezoekers en muziekevenementen zoals Frans Bauer en Janse Bagge Band. De leden van de stichting en andere vrijwilligers zorgen ervoor dat iedere bezoeker het naar zijn zin heeft. Het sportcomplex Strijthagen is onderdeel is van het park Gravenrode, een belangrijk toeristisch-recreatief gebied in het Zuiden van Limburg.
www.sporthalstrijthagen.nl
Wat is het Limburgs Energie Fonds?
Het Limburgs Energie Fonds (LEF) is opgericht door de Provincie Limburg en wordt beheerd door Finquiddity Vermogensbeheer. Het fonds zorgt voor realisatie van kansrijke Limburgse projecten in energiebesparing of duurzame energieopwekking. Het LEF verstrekt het project hiervoor een deel van de financiering in de vorm van risicokapitaal of een (achtergestelde) lening. Omdat het LEF geen subsidie verstrekt, is het een revolverend fonds: hiermee kunnen meer duurzame projecten worden gerealiseerd.